Brexit sin påvirkning kortvarig

Brexit sin påvirkning kortvarig

Avstemningen viste at det ble en Brexit og børsene verden over raste, så også i Oslo Børs.

Norwegian er et av selskapene som virkelig fikk føle nedgangen, aksjen raste over 9  % første dagen og ytterligere 13,8 prosent dagen etter. Kjos tapte, på papiret, over 500 millioner kroner. Dette som følge av usikkerheten og i tillegg valutalån uten sikring.  Aksjen har bedret seg siden bunnivået på 269 kroner til rundt 290 kroner.

Hovedindeksen falt også fra nesten 600 poeng til 575 dagen etter Brexit, men tok seg rask opp igjen og er nå på nivåer over det som var før Brexit.

I tillegg til Norwegian var det bankene som var de store taperne, men aksjer som DnB, Sparebank 1 bankene og Storebrand har tatt seg inn i løpet av en uke.

Det er ikke bare i Norge at reaksjonen på børsen var kortvarig. Selv etter store oppslag om tap på over 1000 milliarder for verdens rikeste. USA børsen korrigerte seg også raskt inn og er på nivåer som overstiger pre-Brexit.

Det rapporteres også om at Londonbørsen nærmer seg rekordnivåer for 2016. Dette til tross for kraftig nedgang mandag 27. juni. Usikkerheten ligger imidlertid der enda, og det kan forventes litt volatile dager på børsene verden over.

Valutakursen ser foreløpig ikke ut til å bedre seg med det første. Pundet har falt betydelig siden Brexit og handles nå for en krone mindre enn før. Den norske kronen har imidlertid korrigert seg inn igjen mot både dollar og euro.

Sterke stemmer taler imidlertid om at Brexit er starten på en ny finanskrise, blant annet har George Soros uttalt dette og mener at utviklingen allerede hadde startet i sakte film. Krisen vil imidlertid med Brexit sette fart og forsterke de deflasjonære trendene som allerede råder.

Om effektene av Brexit var kortsiktige eller bensin på bålet for en negativ trend gjenstår å se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *