I en bedrift som vokser, så er kanskje det viktigste du må tenke på likviditeten. Det er nemlig fort gjort å se stor vekst og tenke at alt går bra. Allikevel kan stor vekst fort også bety vanskeligheter med å holde følge økonomisk. For selv om en har mange oppdrag og tjener ekstremt godt, så kan likviditeten fort gjøre at firmaet sliter seg i stykker. Selv om ditt firma drar inn 100.000kr i overskudd månedlig, så hjelper dette fint lite om det er et viktig prosjekt som skal gjennomføres til 500.000kr neste måned – når sparekontoen bare teller noen titusener kroner.
Det er her budsjettering og finansiering kommer inn i bildet. De færreste liker nok å snakke om lån i en bedrift som er gjeldfri og tjener godt med penger. Allikevel kan dette være helt nødvendig i din bedrift. Det er fordi at selv om en har masse penger i omdrift, så er ikke nødvendigvis likviditeten god. Et lån kan hjelpe din bedrift med å ha en stor sum tilgjengelig for et prosjekt, men ikke trenge å betale mer enn et par brøkdeler på kostnaden månedlig. Så selv om lånet totalt vil koste mer enn å bruke egne sparepenger, så kutter det ned den månedlige kostnaden betraktelig, og du får dermed bedre likviditet.
Slik organiserer du ditt budsjett
Det første du bør gjøre når du skal igangsette ditt prosjekt er å gjennomgå alt av research du har. Vær sikker på at dette virkelig er et lukrativt marked, og at selskapet kan gå inn for å tjene gode penger her med den investeringen som blir satt inn. Så sant dette er fastsatt, så kan du begynne å organisere budsjettet. Så hvordan gjør du egentlig det? Den beste planen er nok å bestemme seg allerede fra første sekund om at prosjektet fort vil koste mer enn det en tror. Ofte kan det være lurt å sette av 10, og til og med 20%, mer enn det man budsjetterte for til å begynne med.
Og for å finansiere hele prosjektet, så kan for eksempel et lån være det riktige valget for din bedrift. Uansett hvordan prosjektet finansieres, så bør det overveies nøye, men kanskje et lite hakk viktigere er dette om en velger et lån som finansiering. Det er fordi disse pengene tross alt skal betales tilbake, uansett om en lykkes eller ikke. Derfor kan det fort bli en ganske så trang økonomi om en mislykkes. Men dersom en planlegger godt, så kan en håve inn penger, og det med den eneste lempen at en skal betale en smule mer for pengene som finansierer prosjektet. Det er dermed som nevnt tidligere med en høyere kostnad totalt, men altså lavere beløp månedlig, noe som gir bedriften bedre likviditet!
Fyr i gang prosjektet med økonomisk sikkerhet
Skal du virkelig realisere prosjektet ditt, så må det økonomiske faktisk være på plass. Da er budsjettering og nok økonomiske krefter helt essensielt å ha på plass!