Hvordan du kan velge den beste robotstøvsuger for ditt behov

Hvordan du kan velge den beste robotstøvsuger for ditt behov

Robotstøvsugere har vært på markedet en stund, og de blir stadig billigere og bedre, i tillegg til at de stadig utstyres med flere og flere avanserte funksjoner.

Hvis du vurderer å kjøpe en slik enhet, er det kanskje viktig å spørre seg hvorfor man ønsker å kjøpe en, og hvilke oppgaver du vil at den skal utføre for deg. Robotstøvsugeren kan holde en viss standard uten at du trenger å tenke på støvsugingen, og mange har returfunksjon hvor de selv setter seg til lading ved behov. Mange modeller er svært fleksible og kan tilpasses kompliserte innemiljø med både kroker, mange møbler og ulike typer gulv. For barnefamilier kan denne type støvsuger være ekstremt nyttig for å holde en viss renhetsstandard i husholdningen, uten at du må bruke tid og energi på å måtte støvsuge hver dag.

På den annen side vil ikke robotstøvsugeren nødvendigvis kunne erstatte en konvensjonell støvsuger helt, i hvert fall ikke for alle typer husholdninger. Disse støvsugerne er mindre i størrelse og kan derfor ha litt trøbbel med veldig tykke tepper. I tillegg er konvensjonelle støvsugere bedre på å komme dypt ned i tepper for å få bort alt støvet. Robotstøvsugere har mindre kraft og er derfor ikke fullt så gode til tepper. Det kan være lurt å bruke konvensjonell støvsuger en gang i blant hvis man har gulvtepper.

Hvilke egenskaper du kan se på

Driftstid og ladetid. Dette kan variere fra modell til modell, og er blant annet avhengig av batteritypen. Generelt sett vil kortere ladetid og lengre driftstid gjenspeile seg i prisen. Derfor er det bra å tenke gjennom hvilke behov man tenker seg at man har i forhold til disse to faktorene.

Filtertype. Som med vanlige støvsugere er det ulike filtertyper, hvor noen har høyere støvutslipp enn andre. Hvis det er noen i huset som har støvallergi, er det anbefalt å velge en modell som har HEPA-filter, da disse er bedre til å fange opp partikler og bakterier.

Høyden. Hvis du har møbler som har rom under men som ligger nært gulvet, kan det være bra å måle dette for å sørge for at du kjøper en støvsuger som kan komme til under disse møblene.

Tilleggsfunksjoner. Mange robotstøvsugere har en timer-funksjon som gjør at du kan sette robotstøvsugeren til å arbeide når du ikke er hjemme, eller om natten når du ikke er i oppholdsrommene. Andre funksjoner dreier seg gjerne om navigasjon og kartlegging av gulvarealet, og her kan de mer avanserte støvsugerne lage inngående modeller over ulike gulvflater, møbler og romattributter. Du vil ofte kunne programmere inn funksjoner som at den skal støvsuge grundigere på kjøkkengulvet, eller at den unngår barnerom hvor det gjerne vil ligge klær og leker på gulvet som kan være hindringer.  

Hvilken robotstøvsuger er best?

Hos Test-stovsuger.nu har vi gjort en rangering for beste robotstøvsuger etter eksterne anmeldelser og vurderinger. Den som er rangert høyest på denne listen er iRobot Roomba 866, etterfulgt av iRobot Roomba 616 og iRobot Roomba 650.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *