Reise med barn og hund

Reise med barn og hund
Alle med både små barn og hund kjenner godt til utfordringene. Begge krever sin dose omsorg og oppmerksomhet, men det er også andre ting man må passe på. Skal man ut på biltur i ferien er det spesielt viktig å passe godt på sine mest sårbare venner. Selv det minste uhell, kan få alvorlige konsekvenser hvis ikke medpassasjerer eller last er godt nok sikret.

I følge Statistisk Sentralbyrå er vi nest lavest i Europa på ulykker med antall drepte, kun forbigått av Malta. Allikevel dør mellom 100-150 personer på norske veier hvert eneste år. Dette tilsvarer en risiko på ca. 3 drepte per 100 000 innbyggere. Selv om det er et lavt tall sammenlignet med andre land, er det fremdeles et høyt tall isolert sett. Erfaringer gjort av Statens vegvesen viser at dårlig sikret last, i mange tilfeller forårsaker alvorlig skade eller død. Planlegger man å legge ut på biltur i ferien er man forpliktet til å sikre både seg selv, barn, hund og annen last på forsvarlig måte.

For å unngå feilsikring er det viktig å terpe på trafikksikkerhet og forsvarlig sikring av last. Som sjåfør står man ansvarlig for å bruke godkjent sikkerhetsutstyr og sørge for korrekt sikring. NAF og Trygg Trafikk har laget sjekklister for hvordan man sikrer barn, hund og annen last på en sikker og trygg måte. Her er en oppsummering av de viktigste punktene:

  • På generelt grunnlag anbefales det å bruke godkjent sikkerhetsutstyr og påse at utstyret er korrekt montert.
  • Sørg for å sikre løse gjenstander slik at de ikke skyter fart ved kollisjon.
  • Handleposer bør alltid plasseres på gulvet.
  • Hundebur bør festes til festepunkt eller nakkestøtte i bagasjerom og/eller baksete.
  • Sørg for å feste tung last med lastestropper.
  • Fordel vekten i bagasjerommet og sørg for at tung last alltid ligger nederst.
  • Pass på at du ikke overstiger bilens tillatte vekt og at dekktrykket samsvarer med det som står i bilens håndbok.
  • Sist men ikke minst – Bruk god tid på sikring av last!

Sikring av barn i bil

Statistikk fra Trygg Trafikk viser at så mange som fem til ti barn feilsikres i bilen. Pass derfor på at du får utstyr som passer både barn og bil. Tar du dine forholdsregler vil du unngå å utsette barna for unødig fare. Sørg for å være nøye med å følge angitte instruksjoner, og påse at utstyret er riktig montert.

– Alle barn skal sikres i godkjent barnesete til de er minst 36 kg, eller 135 cm.

– Barn bør også sitte bakovervendt i setet så lenge som mulig, og helst til de er fire år.

– Sørg for riktig beltebruk. Belte skal aldri festet bak ryggen eller under armen.

– Barn som fremdeles er under 140 cm skal ikke sitte foran airbag i forsetet.

Sikring av hund i bil

Uavhengig av om du skal ut på en kort eller lengre tur med bilen, må du alltid sørge for å sikre hunden på forsvarlig måte. En usikret hund vil potensielt kunne medføre livsfare både for hund, medpassasjerer og deg som sjåfør. Beregninger gjort av NAF viser at en usikret hund vil kunne akselerere og utgjøre kraften til en liten elefant ved bråstopp eller trafikkuhell. Skal man på biltur må man sikre hunden i et solid hundebur. Pass på å sikre buret til festepunktene i bilen, og unngå at buret sklir ved bruk av sklisikker matte.

Det finnes en rekke hundebur på markedet og her er det lurt å kjøpe et bur som gir god valuta for pengene. Små og sammenleggbare bur er særlig utsatt og vil kunne kollapse ved et sammenstøt. Sørg derfor for å kjøpe et større, tyngre og mer solid bur til hunden din. Det finnes flere billige-hundebur som oppfyller kriteriene til korrekt sikring.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *