Se opp for dette når du skal finne de beste vask-tørk maskiner

Det er både fordeler og ulemper ved å bruke vask-tørk maskiner sammenlignet med å ha vaskemaskin og tørketrommel hver for seg. Den største fordelen er plassbruk. Hvis du har begrenset med plass kan du velge en kombinert maskin som kun tar opp plassen til en maskin, og det finnes til og med vask-tørk maskiner som er såpass små at de kan passe under en benk.

En annen fordel med slike enheter er at du kan kjøre et kontinuerlig vaske- og tørkeprogram og bare ta ut tørre og rene klær etterpå, uten å måtte passe på tiden. I tillegg bruker kombimaskiner kondenstørking. Dette er en tørkemetode hvor varmluft sendes gjennom klærne, og kondensen som oppstår ledes ut av maskinen i form av vann. Dermed behøver du ikke egen luftutgang for varmluft.

Ulemper med kombimaskiner er at de gjerne har lavere sentrifugeringshastighet, i tillegg til at tørkekapasiteten kan være mindre enn en vanlig tørketrommel. Dermed er tørketiden som regel noe lenger.

Hvordan man finner den beste vask-tørk maskinen

Hvis du vurderer kombinert-løsningen bør du se etter flere ting når du undersøker hva som er på markedet.

Anmeldelser. Her kan du spare tid og arbeid ved å se på hva andre har sagt om ulike modeller, og hvordan de har vurdert disse opp mot hverandre. Det er nettopp dette vi har gjort for deg her på vår oversikt over de beste vask-tørk maskiner.

Størrelsen er viktig. Det er en kjent egenskap ved slike maskiner at tørkefunksjonen ikke har like stor kapasitet som vaskefunksjonen. Dermed kan en full maskin kjøre et vaskeprogram, men tørkefunksjonen vil kanskje ikke kunne håndtere hele lasset. Om man vil løse dette kan man enten ta tørkedelen i to omganger, eller ha i mindre klær fra begynnelsen av. Husholdningens behov bør vurderes opp mot dette.

Restfuktighet. En av ulempene med kombimaskinene er gjerne at de ferdige klærne vil ha en viss restfuktighet. Man bør se spesifikt på dette i maskinenes tekniske beskrivelser.

Miljøaspektet og energiforbruk. Selv om det er helt klart et mindre miljøfottrykk ved å kun ha en maskin fremfor to, er kombiløsningene kjent for å ha et større vann- og strømforbruk. Det er derfor viktig å se nøye på energispesifikasjonene for de ulike maskinene.

Har maskinen varmepumpeteknologi? Denne teknologien finnes på en del nyere maskiner, og bidrar til at kombimaskinen er betydelig mer effektiv når det gjelder energi- og vannforbruk. Dette er foreløpig ikke en standard på alle maskiner, og kan gjøre enheten betydelig dyrere. På den annen side kan dette være besparende i det lange løp.

Våre vurderinger

I vår egen kåring har vi, på basis av eksterne anmeldelser og vurderinger, nominert Electrolux WD41A84160 til å være den beste kombinerte vask/tørk-maskinen. På andreplass er Blomberg BWD384W0 og modellen Samsung WD80J6400AW kommer på en solid tredjeplass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *